Giuseppe Grilli (a cura e nota di), Una revista curiosa i dissident: L’esquella de la Torratxa - Grilli, Giuseppe (Dialogoi. Rivista di studi comparatistici, 2024)
Curiositat del passat i profecies de futur, podria dirse del numero que aquí en part reproduïm. El cas que ens ha cridat l’atenció es que es que al mateix numero s’anuncia la sortida de la novel·la de Miguel de Unamuno Paz en la guerra dedicada a la segona o tercera guerra carlista a on in el jove escriptor, molt influït per els records de una edat que basculava entre pubertat i adolescència, i que coincideix amb els esdeveniments de l’efímera Estrella, gosa e intenta de oscil·lar entre adhesió al sentiment de pàtria menuda, fins i tot amb reminiscències de llegua basca, i intent de visió de prospectiva. De fet el quasi coincident amb la actitud de la revista que defensa la identitat catalana davant de “Madrit”, però no s’ adhereix a una possible, però no aplicable o desitjable internacional dels pobles irredemptes, de Irlanda a Creta. Finalment assenyalo que Carmelo Spadola (Università del Salento) prepara una lectura revulsiva de la novel·la unamuniana.